dijous, 18 de març del 2010

Prejudicis sobre el treball cooperatiu

A les classes pràctiques de l'assignatura vam debatre sobre cinc qüestions referents al treball cooperatiu, eren cinc arguments en contra d'aquest, almenys per al meu parer i vam comentar aspectes a favor i en contra d'aquestes qüestions. A aquesta entrada expresarè la meva opinió sobre les següents preguntes referents al treball cooperatiu:

1. Si els alumnes han d'interactuar entre ells, no tindré problemes de disciplina?

Referent a aquest aspecte m'agradaria comentar una anècdota, una situació en la que em vaig trobar l'any passat a un centre. Estava en la porta oberta de la classe, els nens estaven treballant en grups, el que evidenment suposava que haguès xivarri a la classe, quan de sobte entra la tutora del grup i sorpresa em comenta que es pensava que els nens estaven sols per l'enrenou que estaven fent. La tutora del grup del grup es va posar nerviosa pel suposat xivarri sense ser ella la que feia la classe, que passaria si intentes treballar amb els nens de forma cooperativa?

2. Si els alumnes més capaços sempre els toca ajudar, no deixen d'aprendre?

Quan s'organitzen els grups s'intenta que siguin heterogenis, perquè d'aquesta manera els membres del grup es puguin ajudar els uns als altres. Dona la sensació que els nens en més capacitats no puguin desenvolupar-les al màxim perquè han d'ajudar als altres, però cal tenir en compte que no tots els alumnes són dàdils o forts en tot, així que en uns moments seran uns nens els que ajudaran i en d'altres serà a l'inversa. A més a més, quan un nen explica els continguts apresos a un altre, els interioritza, els interrelaciona amb altres continguts, és a dir, reforça l'assimilació d'aquells continguts.

3. Per què un aprenentage cooperatiu si vivim en un món competitiu?

Quantes vegades em sentit i em dit, el més important no es guanyar sinó participar, però sembla que guanyar sigui un gran potenciador de l'esforç en la realització de moltes activitats per a un gran nombre de persones, i així és com es reflexa a l'escola. Ara cal que donem la volta a aquest fonament i és important que els nens aprenguin a treballar cooperativament per què d'aquesta forma no guanya únicament ell sinó tot l'equip. És com al futbol, per molt bo que sigui un jugador sense la resta no pot guanyar, en aquest cas, no poden assolir tot el grup l'objectiu proposat en l'activitat, cadascú ha de fer la seva funció per poder-lo assolir tots, tots els mebres del grup són importants.

4. En els treballs de grup no hi ha una persona/es que treballen més que unes altres?

Quan es fa un treball en grup una bona organització és imprescindible per a què el treball sigui equitatiu, s'han de repartir les tasques segons les capacitats i perfils de cada membre del grup, perquè tothom col·labori i li sigui assequible i enriquidor allò que està fent.

5. És perd la individualitat?

És perd una part d'individualitat, ja que l'aprenentage és cooperatiu, les decisions han de ser consensuades... i això suposa en alguns casos perdre, el que considero que ajudarà als nens a ser crítics amb el seu treball i el dels altres, entre molts altres aspectes. Llavors perdem o guanyem? Per què el treball cooperatiu ens enriqueix en molts aspectes, tal com ja vaig comentar a l'entrada anterior. Tal com dkiu Vigotski, sinó m'equivoco, el que s'aprèn en grup desprès es sap realitzar individualment, per tan les possibilitats d'aprendre són molt més àmplies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada